Demokrat dan Republikan Amerika Bersatu Hati Sekat Huawei

Demokrat dan Republikan terlalu jarang untuk saling bersetuju berkenaan apa-apa hal sekalipun. Tetapi ia berlaku dengan musuh sepunya – China.

Sejak pentadbiran mantan Presiden Donald Trump, kedua-dua sayap bersepakat bahawa persetujuan untuk membenarkan Huawei membina rangkaian 5G di AS adalah satu ancaman keselamatan kepada negara tersebut.

Kegusaran kepada kawalan Beijing kepada Huawei adalah dakwaan yang berasas berdasarkan perlembagaan China.

Senator Dianne Feinstein dan Pengerusi Lindsey Graham kedua-duamya bersetuju bahawa krisis sebegini memberikan pandangan lebih jauh dari kaca mata politik.

Isi keselamatan negara diperaku di seluruh Amerika Syarikat berkenaan potensi ancaman China kepada keselamatan AS.

Tahun 2023, Demokrat dan Republikan terus bersepakatan mengjangkaui ancaman Tiktok. Produk teknologi maklumat dan komunikasi sudah menjadi ancaman di negara AS.

Laluan mudah untuk penyebaran kempen berpengaruh jahat sudah lama ditapis di Amerika Syarikat termasuk ancaman Huawei dan ZTE.

Walaupun beberapa agensi persekutuan telah cuba mengambil tindakan, kebanyakan kejayaan mereka terhad kepada batasan sempit bidang kuasa setiap agensi. Daripada bermain Whac-A-Mole, Amerika Syarikat perlu menggunakan pendekatan komprehensif untuk menilai dan mengurangkan ancaman yang ditimbulkan oleh produk teknologi ini.

Itulah sebabnya 10 Demokrat dan 10 Republikan di Senat A.S. telah berkumpul untuk mencadangkan undang-undang yang dipanggil Menyekat Kemunculan Ancaman Keselamatan yang Merisikokan Akta Teknologi Maklumat dan Komunikasi atau – memandangkan segala-galanya di Washington mesti menjadi akronim – Akta RESTRICT.

Akta RESTRICT akan menugaskan Setiausaha Perdagangan untuk menyemak produk teknologi maklumat dan komunikasi dari negara musuh – seperti China, Rusia dan Iran – dan membenarkan Setiausaha mengambil tindakan yang sewajarnya jika produk bertekad untuk menimbulkan risiko kepada keselamatan negara A.S. Terutamanya, pihak berkuasa ini akan membenarkan Setiausaha bertindak setakat mengharamkan produk – atau syarikat, seperti Huawei dan Tiktok– di mana risiko keselamatan amat ketara.

Rangka kerja Kongres kini dipecahkan dengan satu kehendak. Siling kaca politik telah dipecahkan di AS di atas prinsip kefahaman kepada keperluan keselamatan negara.

Kalau ia tidak dijadikan tauladan kepada negara yang lebih kecil dari AS, sudah pastilah ini satu malapetaka bagi mereka yang berdiam diri.

Subscribe To Our Telegram Channel :
The Coverage Malaysia
Share: