Portal MSN yang dimilik syarikat gergasi Microsoft telah mengeluarkan ranking bagi kekayaan-kekayaan pemimpin dunia.

Tun disenaraikan oleh MSN di tempat ke-6 pemimpin paling terkaya di dunia dengan kekayaan sebanyak US$45 bilion (RM188 bilion).

Portal MSN ini agak besar pengaruhnya. Ianya terletak ditempat ke-40 website paling banyak dikunjung dunia serta tempat kedua dalam kategori berita.

Dakwaan yang dibuat oleh Portal MSN Money. Dimiliki oleh Microsoft, MSN ini cukup berpengaruh dan mempunyai sebaran yang sangat luas.

Tun M dikatakan menyimpan kekayaan sekitar RM188 Bilion.

Mantan perdana menteri tertua di dunia, Mahathir Mohamad yang berkuasa sejak 1981 hingga 2003, dan sekali lagi antara 2018 hingga Februari 2020. Melalui proksinya Tun Daim Zainuddin yang kini berusia 95 tahun, dikatakan mempunyai sekitar US$ 45 bilion (£ 32bn) yang disembunyikan dan dianggap mempunyai kepentingan di hampir 50 bank seluruh dunia.

Namun, Tun Mahathir belum membuat sebarang penafian tentang artikel ini.

Memandangkan bahawa semasa Tun menjawat sebagai PM7, kerajaan PH telah menarik balik laporan polis yang dibuat oleh Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) berhubung kehilangan dana FOREX BNM sebanyak RM33 bilion (bernilai lebih RM100 bilion sekarang) dan mengklasifikasikan kes tersebut sebagai NFA atau Tiada tindakan lanjut.

Dengan itu, seorang pun tidak pernah bertanggung jawab atau didakwa walaupun dana negara yang begitu besar telah lesap tanpa satu sen pernah dikembalikan biarpun RCI telah selesai dilaksanakan.

Kawan baik Tun telah membuat pengakuan bahawa dia memang memilik bank yang beroperasi di14 buah negara seluruh dunia semasa menjawab isu Pandora papers.

“Menurut Daim, sebahagian pemegang amanah yang disebut dalam laporan Malaysikini adalah milik anak-anaknya sementara yang lain berkaitan dengan sebuah bank Swiss miliknya, ICB Banking Group.”

“ICB yang dimiliki saya beroperasi di 14 negara dalam tiga benua, dan berjaya disenaraikan di London.”

“Saya fikir sedikit pengiktirafan perlu diberikan kepada seorang warga Malaysia yang berjaya membawa nama negara dalam perniagaan di sini dan seluruh dunia,” katanya lagi.

Anak-anak Tun juga bilionaire dan milionaire sebab mereka pandai berniaga berbanding orang Melayu biasa.

Source : MYKMU

    Subscribe To Our Telegram Channel :
    The Coverage Malaysia
    Share: